SBM ziet toch nog een deel terug van de enorme verliezen, die de offshorebouwer heeft geleden op het mislukte YME-project.


De groep heeft een akkoord bereikt met verzekeraars over een uitkering van 247 miljoen dollar. SBM moet dat bedrag delen met het Spaanse Repsol. Die nam twee jaar geleden het Canadese Talisman Energy over, voor wie SBM het YME-platform bouwde, ten behoeve van olieproductie in het gelijknamige Noorse olieveld.

Dat had begin 2012 moeten gaan produceren, maar in juli van dat jaar moest Talisman het platform ontruimen omdat het door ernstige constructiefouten in de betonnen fundering om dreigde te vallen. Uiteindelijk heeft het platform nooit olie geproduceerd en werd besloten het te verwijderen. Dat gebeurde vorig jaar, waarmee de inmiddels fameuze ‘Pioneering Spirit’ van Allseas zijn eerste klus klaarde.

SBM stapte in 2013 ten kostte van een afkoopsom van 470 miljoen dollar uit het contract met Talisman, nadat er al honderden miljoenen euro’s op het project waren afgeschreven. Het bedrijf heeft claims met een gezamenlijke waarde van 1,3 ingediend bij verzekeraars die bij het project waren betrokken.

Het akkoord heeft betrekking op driekwart van de ‘de eerste laag’ van 500 miljoen dollar. Over het resterende kwart wordt nog onderhandeld, wat waarschijnlijk in een juridische procedure zal uitmonden. Dat geldt eveneens voor de rest van de verzekeringsclaims. Vast staat dat de afwikkeling daarvan nog jaren gaat duren.

De schikking, die maandagochtend voorbeurs bekend werd gemaakt, viel goed bij beleggers. Het aandeel steeg met ongeveer 2% op een iets hogere Amsterdamse beurs.