Een groep havenwerkers heeft vanmorgen een poortactie voor de ingang van Rotterdam World Gateway (RWG) op de Tweede Maasvlakte gehouden.


Ze eisen dat het bedrijf een cao voor haar personeel afsluit. De directie van RWG weigert dat. ‘Vanuit de medewerkers van RWG is thans geen enkele behoefte om een cao af te sluiten via de vakbond’, laat het bedrijf schriftelijk weten. RWG benadrukt dat er geen eigen werknemers aan de actie hebben deelgenomen.

De demonstranten legden vanmorgen vroeg zandzakken op de weg, staken vuurwerk af en hingen spandoeken op. De acties tegen RWG worden gesteund door FNV Havens, die eind vorig jaar al een lawaaiige optocht van het Rotterdamse Centraal Station naar het Nieuwe Luxor theater organiseerde.

RWG zegt de arbeidsvoorwaarden ‘minimaal op het niveau van andere terminals liggen’ en dat er geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden is. Volgens het bedrijf bieden de individuele arbeidsovereenkomsten ‘meer ruimte voor ontwikkeling’ en bevatten die dezelfde rechten als cao’s van omringende terminals.

Maandag voeren de havenwerkers opnieuw actie, bij het jaarlijkse Deltalinqs-diner in het WTC aan de Coolsingel. Voorafgaand aan het diner is er een gesprek tussen bonden en met ‘een zware delegatie vanuit Deltalinqs en Havenbedrijf Rotterdam’.

Die bestaat uit Steven Lak (Deltalinqs), Allard Castelein (Havenbedrijf Rotterdam), Ben Vree (APMT Europe), Rob Bagchus (ECT), Jan-Bert Schutrops (Vopak Nederland) en Hans Vervat (Matrans), volgens de bond ‘allemaal mannen met postuur en mandaat’. In dat lijstje ontbreekt echter de naam van RWG-topman Ronald Lugthart.