De samenwerkende partijen vragen voor de komende twee jaar om een subsidie van 40 tot 50 miljoen per jaar om de warmte-krachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer op te starten. Minister Kamp moet daarvoor wel een subsidieregeling verruimen. Delesto kan vervolgens goedkope stroom leveren waarmee industriebedrijven in de regio, die veel energie gebruiken, beter kunnen concurreren met het buitenland.

Het is de bedoeling dat Aldel vanaf 2016 gebruik kan maken van goedkope stroom die via een nog aan te leggen stroomkabel uit Duitsland binnenkomt.

Volgens de Groningse gedeputeerde Yvon van Mastrigt valt de verruiming van de subsidie binnen de Europese regels. Als tegenprestatie willen de bestaande bedrijven in de Eemsdelta in de komende jaren voor 160 miljoen euro gaan investeren in schonere en duurzame technologie. Dat moet ook zorgen voor meer werkgelegenheid.

De partijen gaan er vanuit dat zich veel nieuwe bedrijven in de Eemsdelta zullen vestigen als de stroomtarieven meer gelijk worden aan die in andere Europese landen. Volgens Harm Post, directeur van havenbedrijf Groningen Seaports, levert dat op termijn 500 tot 600 arbeidsplaatsen en zo’n 1,8 miljard euro aan investeringen op.

‘Niet alleen 800 banen bij Aldel worden behouden, maar er ontstaan ook nieuwe banen’, zegt Albert Kuiper van vakbond FNV Bondgenoten in een reactie. ‘Als Kamp hier geen ‘ja’ tegen zegt, dan laat hij Groningen echt in de steek.’

Ook Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, is optimistisch. ‘De sleutel voor de redding van Aldel ligt nu echt bij minister Kamp.’ Volgens Pijper kan het plan rekenen op steun van de Tweede Kamerfracties van PvdA, SP, D66 en CDA.

Woensdag staat er in de Tweede Kamer een debat over Aldel op de agenda.