Brussel . De Turkse vervoerder Orbit Express Airlines (Orex) heeft gisteren zijn eerste vrachtvlucht uitgevoerd op Brussel. Het gaat om een dienst met een A300F. Orex zal drie maal per week tussen Brussel en Istanbul vliegen. Orex wordt geleid door een voormalig directielid van MNG. De vrachtmaatschappij heeft enkele A300F’s gehuurd.
Behalve de dienst Istanbul en Brussel zullen vluchten worden uitgevoerd op Londen. De diensten op Brussel komen elke maandag, woensdag en vrijdag om twee uur ’s nachts binnen vanuit Londen. Het vertrek is om vier uur gepland, zodat de lading tegen acht uur in Istanbul arriveert.
Na een maand wil Orex de frequentie verhogen naar vijf vluchten in de week. De Turken zullen over enkele dagen een kantoor openen in de gebouwen van Belgian Ground Services (BGS), dat ook de afhandeling zal verrichten. ,,Voor ons is de komst van Orex een enorme opsteker’’, zegt D. Dendauw van de commerciële dienst van BGS. ,,Orex koos Brussel als hub. Lading uit andere Europese landen zal via feederdiensten naar ons worden getruckt.’’
Orex is geen onbekende voor de Nederlandse luchtvrachtmarkt. Het bedrijf was ooit de Turkse vrachtagent van het verdwenen Schreiner Cargo. De Nederlandse vrachtcarrier was vlak voor zijn ondergang nog in een juridisch gevecht verwikkeld over nog niet uitgekeerde luchtvrachtpenningen. Volgens bronnen destijds ging het om een bedrag van twee miljoen gulden aan vrachtpenningen die Orex destijds nog niet aan Schreiner zou hebben uitgekeerd. Het was een van de redenen dat het Nederlandse bedrijf op de fles ging.