Genève . De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat een onderzoek verrichten naar overheidssubsidiëring van de scheepsbouw in Zuid-Korea. Volgens de Europese Unie kunnen Zuid-Koreaanse werven dankzij de subsidies schepen leveren voor 10 tot 15 procent onder de kostprijs. De toch al kwakkelende Europese scheepsbouw heeft daar veel last van.
De EU verzocht eind juni om een onderzoek van de WTO naar vermeende overtreding van de internationale handelsregels. Zuid-Korea gebruikte toen zijn vetorecht, maar kon dat nu niet meer bij een tweede verzoek. Een WTO-geschillencommissie gaat maximaal negen maanden aan het werk.
Europa en Zuid-Korea bakkeleien sinds 1999 over de scheepsbouw. Zuid-Korea zegt gewoonweg beter te kunnen concurreren doordat de won, de Zuid-Koreaanse munteenheid, aan het eind van de jaren negentig minder waard is geworden.