Er was onzekerheid ontstaan over de toekomst van het bedrijf in Vreeland na het overlijden van eigenaar R. Mur vorig jaar. In goed overleg met de familie Mur heeft Van der Wal alle aandelen overgenomen. Bij het voormalige familiebedrijf werken 65 tot 70 mensen. De transportonderneming beschikt over vijftig auto’s en zo’n duizend afzetbakken. De nieuwe eigenaar sluit op den duur de vestiging in Vreeland, gezien de korte afstand tot het pand van Van der Wal in Utrecht. De vestiging in Roermond van Mur blijft bestaan.
Van der Wal heeft Mur overgenomen omdat diens activiteiten goed aansluiten bij het eigen pakket. Het Utrechtse bedrijf doet volumetransport, exceptioneel vervoer en is Oost-Europaspecialist. Mur deed uitsluitend grootvolumevervoer, vooral in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. ,,Daar zitten wij ook, maar we rijden ook verder naar Spanje en Italië. Het sluit dus goed aan bij wat wij doen’’, zegt algemeen directeur K. Slim van Van der Wal.
De acquisitie past bij de beleidsdoelen, die Van der Wal zich heeft gesteld. In 2001 heeft het bedrijf een beleidsplan opgesteld, waarin een verdubbeling van de omzet in drie jaar tijd werd beoogd door acquisities en uitbreiding van de activiteiten. Slim: ,,Met deze overname lijkt dat te lukken.’’ Van der Wal heeft vorig jaar ook het bedrijf Wescotrans in Groesbeek overgenomen, die een vestiging in Polen had en vijftien voertuigen. Er staan volgens Slim voorlopig geen nieuwe overnames op stapel. ,,We willen dit jaar gebruiken om de nieuwe bedrijven goed te integreren in onze onderneming.’’
Van der Wal richt zich puur op transport en is niet van plan aanverwante zaken, zoals opslag en logistieke dienstverlening, aan te bieden. Slim: ,,Door ons alleen te richten op onze kernactiviteit en dit zo goed mogelijk te doen, is het mogelijk een boterham te verdienen met puur transport. We maken gelukkig winst. Daardoor zijn we ook in staat deze investeringen te doen.’’ Van der Wal heeft 140 werknemers in Nederland en 160 medewerkers in buitenlandse vestigingen, in zowel West- als Oost-Europa. Door de nieuwe acquisitie groeit het wagenpark naar 250 voertuigen.