Oslo . Het posterijbedrijf van Noorwegen, Posten BA, doet pogingen om mee te gaan draaien in het Europese transportnetwerk van Schenker BTL. Die doelstelling zou moeten worden gerealiseerd via de verwerving van een meerderheidsbelang in het transport- en logistieke bedrijf Linjegods, de belangrijkste speler in deze sector op de Noorse markt. Linjegods is voor het grootste deel eigendom van Schenker BTL.
De bedoelde acquisitiepoging wordt tegenover de Noorse zakenkrant Dagens Naeringsliv bevestigd door Posten-directeur B. Reitan Jenssen. De manager ontkent echter dat er afspraken tot stand zijn gekomen. Wel maakt hij duidelijk dat ook de Noorse posterijen gedwongen zijn om te reageren op de structuurontwikkelingen op de Europese markt, die in hoofdzaak zijn ontketend door de lange reeks strategische aankopen van Deutsche Post. ,,De concurrentie neemt sterk toe, alleen al door de verwerving van ASG door de Duitse post. We hebben daarom behoefte aan een strategie voor onze pakketdistributie-activiteiten’’, aldus Reitan Jenssen.
Het staatsbedrijf Posten BA bekijkt met name de mogelijkheid om een zelfstandige transportdivisie op te richten. ,,Dat is een deel van de discussie over nieuwe oplossingen. Vorig jaar werd Posten opgedeeld in verschillende afdelingen met eigen verantwoordelijkheid voor het resultaat, maar we komen steeds nieuwe uitdagingen tegen.’’
Het begeerde Linjegods behaalde vorig jaar een omzet van 1,7 miljard kroon (460 miljoen gulden) en boekte een winst voor belasting van 57 miljoen kroon (15,5 miljoen gulden). Posten BA heeft een omzetniveau van 13 miljard kroon (3,5 miljard gulden).