Alphen aan den Rijn . Het Franse Sonepar Distribution heeft bijna het complete aandelenpakket overgenomen van Otra, het moederbedrijf van groothandel Technische Unie. Sonepar, dat al een meerderheidsbelang had in de groothandel in elektrotechniek, centrale verwarming en sanitair, heeft nu 95,6 procent van de aandelen in handen.
Het familiebedrijf uit Parijs leidt een wereldwijd logistiek netwerk in dezelfde markt en haalde vorig jaar met 14.000 medewerkers een omzet van 28 miljard Franse frank (ongeveer 9,4 miljard gulden). Otra had in 1998 een omzet van ruim 4 miljard gulden.

De groothandel heeft net een jarenlang proces afgerond, waarbij de commerciële en logistieke activiteiten van de drie sterk verwante bedrijven Technische Unie, Snikkers en Schotman Elektro werden geïntegreerd. Dat ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie was het plan om alleen de back offices te integreren en de front offices strikt gescheiden te houden. ,,De overeenkomsten tussen de bedrijven bleken groter dan de verschillen, dat we toch besloten samen te gaan’’, aldus logistiek manager B. Schoonderwoerd.
Begin dit jaar werd een nieuw gebouwd distributiecentrum van 80.000 vierkante meter in Strijen in gebruik genomen. Het andere dc (80.000 vierkante meter) staat in Alphen aan den Rijn. Daarnaast zijn er 38 verkoopkantoren en 30 overslagpunten in Nederland en België.
In totaal werken er ongeveer 1800 mensen bij Technische Unie, van wie bijna de helft op de logistieke afdeling. Gemiddeld ontvangt Technische Unie 50.000 orderregels per dag. In het assortiment zitten ongeveer 200.000 artikelen, waarvan ongeveer 80.000 in voorraad. Met 27 procent marktaandeel is het bedrijf marktleider van de technische groothandelsmarkten in Nederland.

Zie ook pagina 4: Logistieke operatie achter internet