De verworven bedrijven houden zich net als InternatioMuller (IM) bezig met de inen verkoop van chemicalien. Afnemers zijn te vinden onder producenten van farmaceutische artikelen, voedingswaren, cosmetica, papier en verf. Inclusief de nieuwe bedrijven boekt IM in deze sector een omzet van ongeveer 1,4 miljard gulden. De overgenomen ondernemingen Honeywill en Stein, Otto Aldag, BH Schilling en BP Chemicals ANZ zijn goed voor 320 miljoen gulden. Bij deze bedrijven werken 127 mensen.

IM besteedt het leeuwendeel van zijn logistiek uit. Uitzonderingen zijn Frankrijk, waar het bedrijf een eigen distributiecentrum bouwde en beheert en kleine magazijnen in Portugal en Zweden. In de andere landen zijn de voorraden ondergebracht bij dienstverleners. Zo telt Honeywill en Stein vijf Britse magazijnen, zijn er twee in Belgie en zijn de Nederlandse voorraden over meerdere lokaties verdeeld. Ook het transport is ondergebracht bij derden. Per land werken de IM-bedrijven volgens financieel-directeur H. Kooijmans met een of twee grote vervoerders, die tachtig tot negentig procent van het werk doen.

Autonomie

De verschillende landenvestigingen hebben volgens Kooijmans een grote autonomie bij de inkoop. Dat wordt mede verklaard door de korte tijd dat de meeste bedrijven deel uitmaken van het IM-verband. De meeste activiteiten van de handelsonderneming werden verworven in de afgelopen twee jaar. Vooralsnog zijn er geen plannen de inkoop te centraliseren om schaalgrootte te bereiken. ,,De dienstverlener die heel Europa aanbiedt, is er niet”, aldus Kooijmans. ,,Maar als die zich aandient, tegen concurrerende voorwaarden, dan zijn wij geinteresseerd.” IM Chemische Distributie is wel van plan meer te gaan doen aan bench-marking, het vergelijken van prestaties tussen de verschillende leveranciers.