De ondernemers in het wegtransport, verenigd in Transport en Logistiek Nederland, hebben hun leden dringend opgeroepen zoveel mogelijk belangeloos te helpen. Bedrijven die transport- en/of opslagcapaciteit zoeken, kunnen terecht bij de Gelderse Kamers van Koophandel

De problemen in Nederland en Belgie vallen in het niet bij die in Frankrijk. Daar zijn als gevolg van het noodweer zeker vijftien mensen om het leven gekomen en worden vijf mensen vermist. Duizenden huizen zijn onder water gelopen

Evacuatie

Een kleine dertigduizend bewoners uit het Land van Maas en Waal en de Ooijpolder bij Nijmegen moeten dinsdag wegens mogelijke dijkdoorbraak hun huis uit. Over enkele dagen komen waarschijnlijk andere gebieden eveneens in aanmerking voor evacuatie. In het ergste geval moeten tweehonderdduizend Gelderlanders hun huis uit

Kort na de bekendmaking van de maatregelen kwam maandag in de Ooijpolder al een volksverhuizing op gang. In het Land van Maas en Waal, waar zondagavond al alarmerende berichten over kwamen, sloegen de mensen maandagochtend vroeg massaal aan het verhuizen. Het leger en busmaatschappijen zijn ingeschakeld voor vervoer

Wegvervoerders uit het hele land stellen materieel beschikbaar voor de evacuatie van vee uit de getroffen gebieden. De evacuatie van vee uit het Land van Maas en Waal moest voor dinsdagochtend 07.00 uur zijn afgerond omdat daarna voorrang werd verleend aan de evacutie van mensen (vanaf 08.00 uur werden mensen verplicht geevacueerd)

Volgens TLN’s deelmarktsecretaris R. Scheurwater van de samenwerkende veetransporteurs (Saveetra), stellen de meeste vervoerders hun trekkende eenheden gratis ter beschikking. ,,We moeten eerst zorgen dat alle dieren droog staan, daarna maken we ons zorgen over de kosten,” aldus Scheurwater

Saveetra vroeg per fax rond de honderd transportondernemingen te komen helpen met de evacuatie van vee. De in Vriezenveen gevestigde wegvervoerder Companjen Transport regelt samen met Verploegen veetransport uit Winssen en het ministerie van Landbouw in Arnhem de coordinatie daarvan

In Limburg zijn het afgelopen weekeinde de meeste dieren, met name varkens, al in veiligheid gebracht. Scheurwater schat hun aantal op rond de 50.000

Het Land van Maas en Waal telt naar schatting 28.500 runderen, 71.000 varkens, 20.000 schapen en ruim een miljoen stuks pluimvee. Een boer die tot evacuatie besluit, moet zelf de kosten dragen. Het ministerie van Landbouw werkt momenteel aan een schaderegeling voor gedupeerde agrariers. Naar aanleiding van de watersnood van 1993 vergoedde de overheid tweederde van de schade. De kosten van evacuatie vielen toen ook onder de schaderegeling

In het gebied waarvoor de evacuatie-oproep geldt, is een flink aantal transportbedrijven gevestigd. Grote industrieen zijn er in de polders niet. Wel liggen rond Druten enkele grote meubeltoonzalen. Ook tellen de bedreigde regio’s veel agrarische bedrijven

Ook verder stroomafwaarts zijn bedrijven begonnen hun eigendom in veiligheid te brengen. In Vuren bij Gorinchem begon het bedrijf Kleyn Trucks al in het weekeinde met het in veiligheid brengen van de voorraad bedrijfswagens. Het betreft 1.700 tweedehands bedrijfs- en personenauto’s met een totale waarde van 28 miljoen gulden. Het bedrijf ligt vlakbij de Waal

Bij Volvo-Nederland in Beesd, waar het water bij een doorbraak maximaal drie meter hoog komt te staan, worden enkele honderden Volvo- personenauto’s de kelder uitgereden. ,,Misschien gebeurt er niets, maar voor hetzelfde geld gaat het wel fout”, aldus de woordvoerder van Volvo

Van Gend en Loos in Arnhem heeft volgens regiomanager Moesker tot nu toe voor ‘enkele klanten’ voorraad overgenomen. Volgens Moesker zullen dat er na het besluit tot evacuatie fors meer worden

Verhuizers

In het Maas en Waal-gebied, waar de evacuatie massaal op gang is gekomen, ,,is geen verhuiswagen meer te krijgen”. Dat zegt verhuizer E. Verkroost uit Nijmegen, die sinds maandag ploegendiensten laat draaien om aan de vraag naar verhuiswagens te kunnen voldoen. Zelf heeft Verkroost vijftien auto’s rijden. Aanvragen voor verhuisdiensten komen doorlopend binnen. ,,Zo hoeft het voor mij ook niet”, is het commentaar van Verkroost

Breekt in het Land van Maas en Waal daadwerkelijk een dijk door, dan moeten behalve de gemeenten Druten en West Maas en Waal mogelijk ook Wijchen, Heumen, Beuningen en delen van Groesbeek en Nijmegen ontruimd worden. Ook de Bommelerwaard achter Tiel (46.000 mensen) is kritiek. Vandaag wordt besloten of ook hier evacuatie verplicht zal worden gesteld. Woensdagavond zal de Rijn bij Lobith een stand van 16.70 meter boven NAP bereiken. Dat is een halve meter hoger dan maandag

Belgie

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte vindt dat plaatselijke autoriteiten bewoners van watersnoodgebieden desnoods moeten verplichten om hun woningen te verlaten. Volgens de bewindsman is de druk op de hulpdiensten te groot als ze ook nog eens mensen moeten bevoorraden die weigeren hun huizen te verlaten

Vande Lanotte heeft overigens geen zeggenschap over de evacuatie. In het federale Belgie is die voorbehouden aan de provinciegouverneurs en andere plaatselijke autoriteiten. Aan de watersnood lijkt voorlopig geen einde te komen. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn slecht. Belgie houdt rekening met een nieuwe toevloed aan regenwater en aanvoer uit Frankrijk. Oost- en West-Vlaanderen krijgen te maken met de gevolgen van springtij, die onder meer het historische Brugge kan bedreigen

In Vlaanderen zorgt de Maas voor overlast in de streek rond Maasmechelen. Zo kwam in de omgeving van het grensstadje Vise de autoweg Lanaye-Maastricht onder water te staan. In Wallonie is vooral Dinant zwaar getroffen. Aangezien het centrum van de stad onder water staat, is er daar geen verkeer of distributie mogelijk

Zie verder pagina 3: Veel wegen afgesloten

Foto: Een flink aantal wegen in Noord-Limburg staat onder water, zoals het verkeersplein de Roermondse Poort in Venlo. (Fotopersburo Giessen, Lommen en Hirdes)

Een flink aantal wegen in Noord-Limburg staat onder water, zoals het verkeersplein de Roermondse Poort in Venlo. (Fotopersburo Giessen, Lommen en Hirdes)