De Fransen denken over een blauwe stip. Ook deze stip kost geld dat dient om de sorteerkosten op te brengen. Niet alleen de kleur van de stip is anders dan bij de Duitsers. In Frankrijk kijkt men op een geheel eigen wijze naar de problemen met verpakkingsafval. De industrie is niet zoals in Duitsland verantwoordelijk voor het verpakkingsafval. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenten. De industrie moet, onder bepaalde voorwaarden, wel gesorteerd afval accepteren, maar (schoon) verbranden is geen schande. Bij onze oosterburen is verbranden een taboe.
Van statiegeldsystemen zijn de Fransen in het geheel niet gecharmeerd. Ze vinden dat ouderwets en achterhaald. De voordelen van eenmalige systemen zijn zo groot dat men liever experimenteert met hergebruik van het materiaal. In Duitsland daarentegen mag het aandeel eenweg- verpakkingen niet stijgen ten koste van retoursystemen.
Als elk land met een eigen stip op de proppen komt, moet Nederland misschien een oranje stip invoeren, opperde iemand tijdens een verpakkingscongres.