De advertentie van Imaje met de inkjetprint op een bierschuimkraag heeft grote bekendheid gekregen. Of daarmee het gebruik van inkjetprinters voor het merken van eetbare produkten is toegenomen, is niet bekend. De advertentie heeft Imaje’s naam wel overal verspreid en volgens de general manager van de Nederlandse vestiging, Kees Groenenboom, heeft zij het concern geholpen haar marktaandeel in Continuous Inkjetprinting (CIJP) te vergroten. De inkjettechnologie maakt een flinke groei door. Steeds vaker zien volgens deskundigen ondernemers de voordelen van het computergestuurd contactloos coderen. Daar waar flexibiliteit en of snelheid een belangrijke rol spelen in de logistiek, worden contactcodeertechnieken zoals stempelen, pregen, sjabloneren en tampondruk steeds vaker door inkjet vervangen. Door de toepassing van deze printtechniek behoeven bedrijven geen grote voorraden voorbedrukt verpakkingsmateriaal in huis te hebben. De besparingen die bereikt worden door het wegvallen van voorraden bedrukt verpakkingsmateriaal en die het gevolg zijn van het wegvallen van de investering in etiketteermachines en dergelijke, kunnen een behoorlijke omvang bereiken. Besparing De algemeen directeur van het in Haarlem gevestigde Imaje Coding Technology BV heeft dergelijke besparingen al zien plaatsvinden. “Je kunt per toepassing berekenen om welke bedragen het gaat” , zegt hij. Per toepassing kunnen de besparingen zelfs fors oplopen, afhankelijk van de vraag hoe men op dit moment z’n markeer- en codeerproblemen oplost. “Maar je mag er van uitgaan dat de installatie van een inkjetprinter die bij voorbeeld de namen en adressen van abonnees rechtstreeks op kranten en tijdschriften print, behoorlijk wat geld uitspaart bij een uitgeverij die nu nog gebruik maakt van voorbedrukte labels of enveloppen.” Toen de Research & Development-activiteiten bij het Franse concern gericht werden op de ontwikkeling van een machine voor grafische en soortgelijke doeleinden, heeft dit geleid tot de constructie van de Mailjet-printer. Een klein karakter inkjetprinter die werkt met vier nozzles in de spuitkop. “De printhoogte van de karakters is te varie”ren. Met de Mailjet kan men een tot acht regels vaste of variabele tekst printen over een bereik van 40 mm. In combinatie met een x-y- robot, die voor de beweging van de printkop zorgt, kan men labels produceren waarbij de kosten van papier en lijm, et cetera, wegvallen” , legt Annet Kroll, account manager in de Haarlemse vestiging, uit. Printkop Om de grafische mogelijkheden te kunnen toepassen, hebben de R&D-mensen van het concern bij de ontwikkeling van de Mailjet een speciale kop ontworpen. Het gaat hier om een printkop die meerdere jets bijeen heeft. “Het afbuigen van de druppels naar het substraat vindt nog steeds plaats volgens het bekende plus en minlading-principe, maar wij zijn er in geslaagd om dat zodanig te laten plaatsvinden in de spuitkop dat er meerdere jets naast elkaar onafhankelijk van elkaar kunnen printen” , zegt Groenenboom. Het resultaat is dat waar anders vier spuitkoppen naast elkaar gemonteerd moeten worden om vier regels te krijgen, de enkelvoudige printkop met meerdere jets hetzelfde doet terwijl hij minder ruimte inneemt. Met behulp van dit type printer kan op iedere gewenste plaats op een bladzijde van een krant of een tijdschrift, een tekst aangebracht worden. “De lengte van de tekst is afhankelijk van de ruimte die het papier toelaat. De enige beperking die de printer zelf kent, is het aantal regels. Vandaar dat een Mailjet-printer uitermate geschikt is voor het adresseren van allerlei poststukken” , zegt ze. Logistiek De merknaam van Imaje is Jaime. Er bestaat een speciale uitvoering voor het printen met pigmentrijke inkten op donkere oppervlakken: de Jaime 1000 SI (de aanduiding staat voor Special Ink). Deze is ontwikkeld voor het printen op bij voorbeeld kabels, op elektronische komponenten en op buismateriaal. De printer kan matrix letters en cijfers produceren in afzonderlijk in te stellen afmetingen (tussen 2 en 12 mm). Ook kan het systeem afstanden op het te bedrukken materiaal markeren, bij voorbeeld door het systematisch aanbrengen van een punt, een sterretje of een lijn. Dergelijke coderingen zijn vooral toe te passen in interne logistieke processen: ze markeren bij voorbeeld standaard lengtes op buis- en plaatmateriaal, waardoor zagerijen of installateurs niet het tijdrovende opmeten van bepaalde materiaallengtes hoeven uit te voeren. Inkjetprinters met een besturingsprogramma zoals de Jaime 1000SI hebben meer mogelijkheden voor interne logistieke toepassingen. Zo kan de machine opvolgende reeksen printen (tellingen, bij voorbeeld 001 – 002 – 003, et cetera) maar ook in de ‘autolock functie’ elkaar opvolgende aanduidingen vermelden zoals tijdwaarden (10.20 – 10.21 – 10.22 enz.). Uiteraard kunnen er logo’s ontworpen en geprint worden, waardoor er ook Chinese en Japanse karakters kunnen worden gerealiseerd. Inkten De in de industrie veel gebruikte barcodes ‘2 of 5 Interleaved’ en Code 39 rollen er net zo gemakkelijk uit als ‘chimney’ karakters: de letters staan als het ware op een schoorsteen (onder elkaar in een rij naar beneden in plaats van naast elkaar op dezelfde hoogte). En de machine kan z’n teksten naar believen ook om beurten ‘normaal’ en op z’n kop printen. Imaje beschikt over een eigen ontwikkelings- en produktiecentrum voor inkten. Daar heeft men onder meer de inkten ontwikkeld die gebruikt worden voor dergelijke specifieke toepassingen. Maar het maken van teksten en logo’s heeft niets te maken met de te gebruiken inkten. Het ontwerpen daarvan is afhankelijk van de hardware van het systeem en van de programmatuur waarmee de besturingscomputers gevoed worden. “Het inbrengen van de gewenste teksten en het programmeren van de printfunctie vindt plaats op het toetsenbord van de machine. Daarbij kan de operator kiezen uit het aantal te bedrukken regels, de te printen karakters en uit verschillende karakterafmetingen. Ook heeft hij de mogelijkheid te kiezen voor het wel of niet in ‘real time’ printen. Dit is nogal handig bij het markeren van data in poststukken of van tijdstippen op foto’s” , legt Kroll uit. Snel De Jaime 1000-serie print meer dan 2000 karakters per seconde en haalt een conveyorsnelheid van circa 225 meter per minuut (afhankelijk van de gewenste printresolutie). Het inktgebruik is zuinig: circa 380 miljoen karakters per liter (ook weer: afhankelijk van de resolutie) en het is uiteraard mogelijk om speciale inkt te gebruiken voor speciale doeleinden, zoals UV-inkt voor onzichtbaar coderen. Binnen het inkjetprinten en speciaal het klein karakter printen voor bijzondere toepassingen wordt Imaje’s nieuwe Serie 7 revolutionair genoemd. Kroll wijst er op dat deze printer beperkt is in z’n afmetingen en modulair is opgebouwd. Het besturingsprogramma is onder meer geschikt voor grafische toepassingen. “Operators kunnen een eenmaal gemaakt design in het geheugen van de printer opslaan en bewaren. Bovendien kan men gebruik maken van allerlei karakter- uitvoeringen, van verschillende fonts of lettertypen en van een afwijkende maximum karakterhoogte, namelijk 20 mm” , vertelt de account manager. @

DE NES

Imaje’s general manager Kees Groenenboom en account manager Annet Kroll bij de Mailjet: serie Jaime 1000. Deze klein karakter inkjet printer is speciaal ontwikkeld voor het bedrukken van poststukken, van teksten en logo’s op bepaalde pagina’s in tijdschriften, etcetera. De printer kan daardoor advertenties personificeren en brieven een individueel karakter geven. Vooral in de direct mailsector is zo’n oplossing een veel gevraagde. Bovendien kunnen door middel van het rechtstreeks printen van adresgegevens op poststukken de etiketten en wikkels verdwijnen waarin nu nog kranten en tijdschriften verpakt en verzonden worden (Foto’s: de Boer BV) . TEKENING: Schematische weergave van de modulaire opbouw van de serie 7-printers. Er zijn vijf uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor volgens de producent ieder printprobleem kan worden opgelost.