“De acties zullen massaal worden. Dat kan ik zonder aarzeling aankondigen, zeker gelet op de eerder gebleken actiebereidheid in de Rotterdamse haven” , aldus bestuurder L. Peeters van het FNV-district Zuid-Holland.
De Vervoersbond FNV verwacht dat de acties in de Rotterdamse haven eind volgende week worden gevoerd. Maandagavond vergaderen de kaderleden van de bond. Dan zal aan de hand van peilingen bekend zijn bij welke bedrijven de actiebereidheid het grootst is. Het tijdstip van de acties hangt ook af van het aantal schepen dat in de haven wordt verwacht. “Op een dag dat het stil is heeft het geen zin actie te voeren” , aldus een woordvoerder.

Woedend

Directeur O. Heemskerk van de werkgeversorganisatie SVZ heeft woedend gereageerd op de aankondiging van de FNV om de haven opnieuw bij de acties te betrekken. “We hebben deze zomer al genoeg acties in de haven gehad. Bovendien stellen we ons op het standpunt dat bedrijven geen schade mogen lijden als gevolg van politieke acties.”
De SVZ zal zich beraden op stappen, waarbij Heemskerk niet uitsluit dat de SVZ naar de rechter zal stappen om een verbod te vragen.
Donderdag had al de hondertien man sterke avondploeg van de Hometerminal van het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT spontaan het werk neergelegd. Op de Deltaterminal van ECT op de Maasvlakte werd gewoon doorgewerkt.