Volgens F. Provoost van de vereniging zouden de bestelbusjes de stad goede diensten kunnen bewijzen. “Ze kunnen op een schone en geluidsarme manier produkten tussen het distributiecentrum en de winkels transporteren.”
Testbureau KEMA neemt een een proef van een jaar met elektrische voertuigen. De KEMA gaat onder meer uitzoeken of het lonend is langs de wegen inductiestations te maken, waar de autootjes onderweg opgeladen kunnen worden. Volkswagen Transporter is op dit moment de enige elektrische bedrijfsauto die in Nederland beschikbaar is. Deze auto heeft als extra bijzonderheid, dat de accu’s gevuld zijn met natrium- zwavel, dat veel schoner te verwerken is dan het traditionele accuzuur.
Dat maakt de auto wel erg duur (rond de twee ton), maar de deskundigen denken dat dergelijke accu’s, bij grootschalig gebruik van de elektromobielen, in serie geproduceerd kunnen worden, waardoor de auto weer goedkoper wordt.