De samenwerking geldt aanvankelijk voor drie jaar. “Daarna wordt een gezamenlijke evaluatie opgemaakt” , zegt Somef-directeur J. Verspreeuwen. “Toch kan je ook nu al wel stellen dat de participatie nooit kleiner zal worden dan tachtig procent.”
Somef is een volle dochter van de Belgische staalgroep Cockerill-Sambre. Het bedrijf treedt op als nijverheidszeevaartagent, binnenvaartrederij en wegvervoerder. Het bedrijf heeft altijd een beslissende rol gespeeld in de handel met Frankrijk. De teloorgang van de Europese staalindustrie heeft er toe geleid dat er steeds minder staal wordt uitgevoerd. Somef wilde dus uitkijken naar vervangende activiteiten.
De samenwerking met Daher zal deze operatie zeker vergemakkelijken. Als expediteur is deze Franse groep actief in sectoren als petroleum, chemicalien en voedingswaren. “Nu de markt toch veel ruimer wordt, wilden wij onze kijk ook sterk verbreden” , zegt Verspreeuwen. “Daher heeft als enorm voordeel dat hun activiteiten en klanten complementair zijn aan de onze. Wij zijn dan weer nternationale

plementair omdat zowel import als export doen, terwijl Daher haast geen import heeft.”

All-round

Somef-Daher Antwerpen NV en Somef-Daher Rotterdam BV worden twee dochterbedrijven van de holding SA Somef NV. Beide bedrijven komen onder de leiding van A. Schellekens, terwijl de huidige beheerder-directeur-generaal van Somef, G. Pinckaers, gedelegeerd-bestuurder wordt. Tevens is Somef voor honderd procent eigenaar van het luchtvrachtbedrijf Antwerp Airfreight Consult. Het vroegere aandelenpakket van Van Dooselaere & Achten in dit bedrijf is onlangs door Somef overgenomen en het bedrijf verhuisde van Antwerpen naar Brucargo. Ook het Brusselse bedrijf Meijers & Gerth is voor vijftig procent eigendom van Somef. Het bedrijf is actief als scheepsagent, stuwadoor en bevrachter. De Somef-holding heeft een vestiging in Antwerpen en Luik.
Somef is dus thuis in de meest diverse transportsectoren. De aard van haar tradionele commodities heeft ertoe geleid dat de duwvaart erg goed ontwikkeld is. De trafieken gaan zowel richting zeehavens, Antwerpen en Rottderdam, als naar het Europese achterland. Uiteraard speelt de haven van Luik een cruciale rol in het hele gebeuren. De vracht bestaat zowel uit bulkgoederen als afgewerkte produkten.
Ook op het gebnied van luchtvracht is Somef bijzonder goed uitgerust. Behalve de eigen dochter Antwerp Airfreight Consult is Somef mede-aandeelhouder in de N.V. Bruxelles-Sud, de prive maatschappij die Charleroi-Gosselies wil uitbouwen tot een tweede Brusselse luchthaven. Wegvervoer wordt verzorgd via onderaanneming.