Deze lasten namen toe door de obligaties die in het afgelopen jaar – toen de rente op een hoog peil stond – waren aangetrokken, en door de financiering van het Air Europa-fiasco. Fokker zou volgens financieel directeur R. Hendriksen in totaal vijftien Fokker 100’s verkopen aan deze Britse luchtvaartmaatschappij, die dit voorjaar op de fles ging na het faillissement van de moedermaatschappij.
“We verwachten eind dit jaar de vijftien toestellen te hebben verkocht” , zei Hendriksen. Volgens de financiele topman zijn er verscheidene partijen in de markt voor de toestellen.
Ook aan het eind van dit jaar tracht de top van het concern een beslissing te nemen over het in produktie nemen van de F130, de grotere broer van de F100. Of dit toestel samen met een andere fabrikant wordt gebouwd, wilde Hendriksen nog niet zeggen: “De F130 kan ook zelfstandig worden opgezet” . Ondertussen voert Fokker met diverse partijen gesprekken over een eventuele vorm van samenwerking bij de produktie.
De ontwikkeling van dat toestel denkt Fokker gedeeltelijk te financieren door het gebruik van het “revolving fund” . Bovendien sluit Hendriksen een emissie niet direct uit. “We willen het woord emissie niet al te snel gebruiken, maar Fokker vindt het wel van belang een goede toegang te krijgen tot de openbare kapitaalmarkt” , aldus een voorzichtige Hendriksen. “Je moet een eventuele uitkering van een dividend in dat kader zien” .