Zo lanceerde Signode (Hoofddorp) zijn nieuwe, modulaire palletomsnoeringsmachine E-3000 VRB (ill. 1). De omvang van het bandraam varieert van 1,40 x 1,20 meter (bxh) tot 1,40 x 3,0 meter. De machine is ook met een 1,80 meter breed bandraam leverbaar. De snelheid is afhankelijk van de grootte van de pallet en ligt gemiddeld op 8 seconden per omsnoering. Bandbreedte: 9 tot 11 mm. Breeksterkte van de band: tot 100 kilo. De band wordt voorgerekt, waarbij de machine de soort band ‘herkent’ en daar het voorrekken op afstemt. Spanning: tot 1800 Newton effectief.
Bij het wisselen van de haspels wordt de machine automatisch ‘doorgeladen’. De machine is voorzien van allerlei beveiligingen. Zo wordt de bajonet automatisch teruggetrokken als hij bij het uitschuiven tegen iets oploopt. Bajonet en kop worden aangedreven door torque-motoren; de machine bevat geen pneumatische componenten meer. Het geheugen van de E-3000 kan 16 omsnoeringsprogramma’s ‘onthouden’, die via een druk op een knop te activeren zijn. Een fundering is voor deze installatie niet vereist. Signode komt zeer binnenkort met een horizontale versie van deze machine.
Ook Ferag Nederland (Soest) kwam met een nieuwe omsnoeringsmachine, de KPM 131 (ill. 2). De verpakkingen worden stevig op de pallet geduwd (druk: tot 5 ton) en vervolgens in twee richtingen omsnoerd, waarbij de pallet 180 graden wordt gedraaid. Per kant kan meer dan een band tegelijk worden aangebracht. De installatie is uitgerust met een geheugen voor negen omsnoeringsprogramma’s. Bandbreedte: 9,5, 12,5, 15,5 en 18 mm. Spanning van de band: 200 tot 2000 Newton. Snelheid: 120 pallets per uur.

Halfautomatisch

Mosca Benelux (een onderdeel van de Dekker Groep in Almere-Stad) toonde de halfautomatische omsnoeringsmachine VKE-FTP van het Italiaanse Itipack. De installatie (ill. 3) verwerkt dozen en bundels met een lengte van 500 tot 2000 mm, een breedte van 500 tot 2000 mm en ene hoogte van 300 tot 2000 mm. De last wordt aangedrukt met een gewicht van maximaal 3000 kilo. De machine verwerkt band met een breedte van 12 tot 16 mm en een dikte van 0,6 tot 1 mm. Spanning van de band: maximaal 2000 Newton. Snelheid: 135 pallets per uur.
Voorts was bij Mosca de VKB/FLPS te zien. De persdruk waarmee de lading op deze omsnoeringsmachine wordt aangedrukt, bedraagt maximaal 1000 kilo. De machine verwerkt pallets met een hoogte van 300 tot 1000 kilo. Breedte van het omsnoeringsband: 9 tot 16 mm. Dikte: 0,4 tot 0,9 mm. De spanning van de band bedraagt maximaal 2000 Newton. Snelheid: 10 omsnoeringen/seconde.
Op de stand van Endra in Oss was het prototype te zien van een bundellijn voor voorgelijmde, zelfsluitende autolock-doosjes. Deze Colt 1000 bestaat uit een teller, een draaistation, een stapelaar en een bundelmachine. Het draaistation richt halve bundels doosjes voor ze de stapelaar in gaan door ze 180 graden te draaien. Daardoor compenseer je de verschillen in dikte tussen voor- en achterkant van de dozen en krijg je mooi stabiele palletladingen. De snelheid is afhankelijk van het formaat van de bundels; ze zal gemiddeld in de buurt van de 20 bundels van 20 tot 26 doosjes per minuut liggen. De lengte van de bundels mag liggen tussen 150 en 900 mm, de breedte tussen 160 en 1000 mm en de hoogte 60 tot 360 mm. De bundelmachine accepteert warm sealbaar omsnoeringsband met een breedte van 5 tot 12 mm en een dikte van 0,30 tot 0,45 mm. De poorthoogte bedraagt 800 tot 1100 mm.
Borst (Zuidland) toonde voor het eerst zijn nieuwe, automatische netwikkelmachine (ill. 4) op een Nederlandse beurs. Netwikkelen wordt veel toegepast in de agrarische sector. Per uur voorziet de machine 60 pallets met een hoogte van maximaal 2,20 meter van een net. Het net wordt in kruisverband aangelegd. De machine wikkelt van beneden naar boven en vice-versa. Aan het eind van de wikkel-rit trekt een mechanisch armpje het net van de pallet, waarna de uiteinden automatisch worden getwist. Een hechtmachine drijft vervolgens een kram door de getwiste uiteinden. Een andere mechanische arm grijpt ten slotte het afgesneden einde van het net om de volgende pallet te kunnen omwikkelen.
Bij Ferag (Soest) zagen we de Dominant, een rekwikkelmachine met voorrekinrichtin van Ceka in het Duitse Emmerich. De wikkelkop draait aan een arm rond de pallet (ill. 5). De aanlegspanning is mechanisch instelbaar. Het is mogelijk om een palletlading vrijwel spanningsloos te wikkelen. De breedte van de folie bedraagt maximaal 750 mm. De maximale transporthoogte is 2860 mm. Snelheid: 60 tot 85 pallets per uur.
Ook voor het eerst op een Nederlandse beurs was de Robotaur van Stork Bepak in Utrecht, een palletiserende portaalrobot die produkten van een aantal lijnen op een aantal pallets kan stapelen (ill. 6). Het computergeheugen van de installatie biedt de mogelijkheid 15 verschillende stapelpatronen op te slaan, die via een druk op een knop te activeren zijn. De robot maakt 10 bewegingen per minuut, waarbij hij meer dan een verpakking kan opnemen. Het palletiseren van 40 verpakkingen per minuut is voor deze machine een fluitje van een cent. De kop kan 90 graden draaien. De installatie is uitgerust met onderhoudsarme, borstelloze servomotoren.

Mini

Apollo (Nijkerk) toonde zijn mini-palletiseermachine CK 750 (ill. 7) voor de kleinere formaten omdozen. Ook deze machine was voor het eerst in Nederland te zien. De installatie neemt (inclusief de pallet van 1200 x 1000 of 1200 x 800 mm) genoegen met slechts vijf vierkante meter vloeroppervlak. Handig dus voor bedrijven die kampen met ruimtegebrek. Of ondernemingen die met meer dan een verpakkingslijn werken. In zo’n geval kan zo’n compacte machine logistieke voordelen met zich meebrengen ten opzichte van grotere, gecentraliseerde palletiseersystemen. De CK 750 is te leveren als half- en volautomaat. De beladingshoogte bedraagt 1000 of 2000 mm. Het beladingsgewicht bedraagt circa 100 kilo per laag.
Op de Macropak waren veel machines te zien die verpakkingen en andere weg te gooien zaken tot handzame pakketjes verwerken. Tussen de balenpersen, vaten-verkreukelaars en aanverwante machines zagen we bij Panhuysen in Tilburg een pers voor de verwerking van kunststof folien. Je hoeft de folien niet te sorteren; alle soorten worden door elkaar verwerkt. De machine versmelt het materiaal in 26 minuten tot een pakketje met een formaat van van 60 x 30 x 10 cm (lxbxh) en een gewicht van 6 kilo. Die pakketten kunnen weer worden gebruikt voor het vervaardigen van bij voorbeeld verkeerspaaltjes. De getoonde machine is vooral interessant voor relatieve ‘kleinverbruikers’ als transportbedrijven, distributiecentra, instellingen en detailhandelszaken. Er is een snellere versie op komst die zich leent voor industrieel gebruik.

Door Rene