Vlaamse Havendag

De havens Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge houden zondag 22 september voor de derde keer op initiatief van de Vlaamse Overheid een ‘Vlaamse Havendag’. De havens laten bezoekers proeven aan het werken, leven en beleven in en rond de haven. De havens openen hun deuren van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Met de Vlaamse Havendag wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de havens een grotere bekendheid geven. ‘We willen het grote publiek vertrouwd maken met de havenactiviteiten en de vele mensen die zich daarvoor inzetten. Tegelijkertijd is het de bedoeling om tijdens de jobbeurs in de haven van Oostende de geschikte kandidaten te vinden voor de vele vacatures die in de havenregio’s moeilijk ingevuld geraken.’

Het thema van de derde Vlaamse Havendag is ‘Is dit jouw beeld van de haven? Verruim je kijk tijdens de Vlaamse Havendag’. Clichés, zoals die van de stoere mannelijke dokwerker, worden doorbroken.

Antwerpen
Tijdens de Vlaamse Havendag kan onder meer de bouwwerf van de Deurganckdoksluis in de haven van Antwerpen bezocht worden. Een unieke kans om te zien hoe de grootste sluis ter wereld wordt gebouwd. Die dag vinden ook Water-rAnt en de Open Scheepvaartdagen plaats en Natuurpunt organiseert enkele unieke begeleide wandelingen. Ook het Havencentrum van Lillo zet zijn deuren wagenwijd open.

Gent
In Gent wordt de haven tot één groot festivalterrein omgetoverd. Op dertien locaties is de hele dag muziek en animatie. Ontdek zo de Gentse haven op kaaien, langs dokken en het Kanaal Gent-Terneuzen, in loodsen, op bedrijventerreinen en zelfs in een kerk.

Oostende
De haven van Oostende organiseert de Havenwandeling, waarmee de bezoeker de evolutie van de Oostendse haven van 2008 tot nu kan ontdekken. Daarnaast zijn er heel wat bedrijven die de deuren openzetten, is er de jobbeurs ‘Draai mee op zee’, en kan een bezoek gebracht worden aan het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, het eerste meldpunt voor ongevallen op zee.

Zeebrugge
De Vlaamse Visveiling is de uitvalsbasis voor de Vlaamse Havendag in de haven van Zeebrugge. Veel bedrijven in de haven openen hun deuren voor publiek, de boeienlegger ‘De Zeetijger’ is te bezoeken en er is H2O, een smultocht van aperitief tot dessert.
http://www.vlaamsehavendag.be

www.nieuwsbladtransport.nl is de website voor professionals actief in transport en logistiek en is een uitgave van NT Publishers BV.

NT Publishers BV is een onderdeel van de ProMedia Group, met het hoofdkantoor in Breda