Europort

Datarevolutie, groene technologie en het belang van gekwalificeerde mensen staan centraal tijdens Europort 2017. Het zijn drie uiterst actuele thema's: 'Big Data’, 'The New Environmental Age’ en 'The Human Factor’. Deze drie trends haken in op het overkoepelende thema van de beurs 'Maximising Vessel performance’.

Op Europort zijn IT- en systeemintegratietools van de nieuwste generatie te zien, evenals ultragevoelige monitoring, condition-based maintenance, fleet-performance management en andere soorten data-analyse die nodig zijn om eigenaren en gebruikers te helpen de efficiency en betrouwbaarheid van schepen te verhogen.

Internationale regelgeving blijft de stuwende kracht achter de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie. Tijdens Europort is er dit jaar niet alleen aandacht voor de op naleving gerichte oplossingen, maar met name ook voor oplossingen die concurrentievoordeel opleveren, zoals alternatieve brandstoffen, hightech-coatings en zonnecelsystemen. 

The Human Factor
Concurrerend blijven in de scheepvaartindustrie vereist ook dat men beschikt over goed opgeleid en gemotiveerd personeel, dat kan innoveren en efficiënt kan werken. Europort biedt een forum om met academische instellingen en opleidingsinstanties te discussiëren over het belang van investeren in 'human capital’ en van gedachten te wisselen over het aantrekken en binden van de jongere generatie.
Volgens velen staat de maritieme industrie aan de vooravond van een personeelscrisis, omdat er te weinig jonge mensen zijn die de gaten opvullen die ontstaan door de vergrijzende werkpopulatie. Daarnaast maakt de scheepvaart steeds meer gebruik van robottechnologie, automatisering en geavanceerde gegevensregistratiemiddelen en andere geavanceerde technologieën. Dit vereist specialisten en technisch personeel met zeer specifieke expertise.

Congresprogramma
Ook in het congresprogramma staan de drie thema’s centraal. Zo organiseert The Royal Institution of Naval Architects (RINA) op woensdag 8 november een congres rond het thema 'Alternative Ship Power & Propulsion Systems'. Keynote speakers belichten het gebruik van alternatieve brandstoffen en het ontwerpen van schonere schepen met een lagere koolstofuitstoot. Daarnaast organiseert CEDA (Central Dredging Association) haar jaarlijkse congres tijdens Europort 2017. Met 'Dredging for sustainable infrastructure development’ als congresthema, discussiëren industrie-experts en researchers over uitdagingen, oplossingen en ervaringen in de baggerij.  

De populaire Europort Masterclasses krijgen deze editie wederom een vervolg. Iedere dag vindt één masterclass plaats, specifiek gericht op een of meerdere thema’s. De masterclasses worden georganiseerd in samenwerking met NMT (Netherlands Maritime Technology).

www.europort.nl


www.nieuwsbladtransport.nl is de website voor professionals actief in transport en logistiek en is een uitgave van NT Publishers BV.

NT Publishers BV is een onderdeel van de ProMedia Group, met het hoofdkantoor in Breda