Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft donderdagmiddag Kloosterboers koel- en vrieshuis in Rotterdam Cool Port in de Waal-Eemhaven officieel geopend.

Kloosterboer verwacht hier minimaal 400.000 pallets per jaar door te voeren. De provincie Zuid-Holland investeerde € 10 miljoen in infrastructuur en herstructurering op en rond de Waal-Eemhaven. Ook Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben bijgedragen.

Met de start van de Cool Port krijgen de economie en de werkgelegenheid een belangrijke impuls, want de Rotterdamse haven wordt steeds belangrijker voor import en in de nabije toekomst ook voor de export van versproducten uit de greenports. Er ontstaat een multimodale draaischijf voor vers met uitstekende toegang tot de Europese afzetgebieden via binnenvaart, short sea, spoor en weg. 

'We zijn ontzettend trots dat Rotterdam Cool Port van start gaat', zegt Ronald Paul, COO bij Havenbedrijf Rotterdam. 'Wij hebben als haven veel ervaring in de koel- en vriessector en Rotterdam Cool Port is een waardevolle uitbreiding van de activiteiten op dit gebied. Omdat deze locatie veel multimodale verbindingen heeft met zowel het containercluster op de Maasvlakte als met alle omliggende greenports én de eindbestemmingen in Europa, zal de Cool Port wezenlijk bijdragen aan de duurzaamheid en de efficiency van de logistieke vers-keten.'
 
'Door de gunstige ligging zullen transportbewegingen hier tot een minimum worden beperkt', denkt Jaco Hooij, CEO Kloosterboer. 'Zo kan de inspectie van lege containers in de directe omgeving van de Cool Port plaatsvinden. Op die manier kunnen diezelfde containers weer worden ingezet om verladen naar de Maasvlakte te gaan.'

De doorstroming van verkeer wordt bevorderd door onder andere verregaande automatisering en het gebruik van de cargocard. In het ontwerp van het nieuwe koel- en vrieshuis neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in.

Lees ook: Cool Port: logistiek gezien ideaal 

Laatst gewijzigd: 22 september 2017 11:14