De containervaart heeft in de maand november het hoogste betrouwbaarheidspercentage van het jaar gehaald. Niet eerder in 2014 wisten zoveel schepen volgens vaarschema te varen.

Het Deense maritieme onderzoeks- en adviesbureau SeaIntel rapporteerde in november een betrouwbaarheidspercentage van 76%. Dat is 1,6 procentpunt beter dan in oktober, toen 74,4% van de containerschepen op tijd voeren.

De lijnvaart kan dit jaarrecord volgen SeaIntel wel als een lichtpuntje zien, maar de rederijen moeten wel in ogenschouw houden dat zij het heel 2014 slechter presteerden dan vorig jaar. Geen een maand van 2014 is de betrouwbaarheid boven het niveau van dezelfde maand in 2013 uitgekomen. Zo kwam de betrouwbaarheid in november 2013 uit op 81%, veel beter dan november 2014.

Overigens wordt de gemiddelde betrouwbaarheid wel gedrukt door congestieproblemen aan de Amerikaanse westkust, waar schepen veelvuldig voor anker liggen voor zij de haven in mogen varen. Daardoor weet maar iets meer dan de helft van de containerschepen op tijd de terminal van de havens in het westen van de Verenigde Staten te bereiken.

Dat staat in schril contrast met de betrouwbaarheid op de handelsroute van Azië naar Europa. Tussen Azië en Noord-Europa voer in november 82,5% van de schepen volgens vaarschema. Tussen het Verre Oosten en het Middellandse Zeegebied lag dat percentage op 76,9%.

Laatst gewijzigd: 22 december 2014 11:30