Sprekers

Hieronder meer informatie over de sprekers tijdens het NT Port Event
Jan Jaap in der Maur

Jan Jaap in der Maur

Dagvoorzitter

Jan-Jaap ziet de vraag als zijn belangrijkste instrument: de geïnteresseerde vraag, de menselijke vraag, de kritische, de journalistieke, de stimulerende, de lichte vraag. Hij zet graag aan tot nadenken, vanuit de overtuiging dat alleen opschudden leidt tot nieuwe inzichten. Of het nu gaat om kennis uitwisselen, begrip kweken, samenwerken of oplossingen zoeken: het gaat in zijn ogen altijd om inhoud en interactie. Jan-Jaap In der Maur is tijdens het NT Port Event de dagvoorzitter. 

Linkedin
Jacques Vandermeiren

Jacques Vandermeiren

CEO bij Port of Antwerp

Jacques Vandermeiren is sinds 1 januari 2017 gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van het Havenbedrijf Antwerpen. Vandermeiren was tot januari 2015 werkzaam als Chief Executive Officer and President of the Executive Committee bij het beursgenoteerde netwerkbedrijf Elia, waar hij sinds zijn start in 2001 verschillende management functies heeft vervuld. Daarvoor was hij gedurende 11 jaar Senior Advisor Strategy Direction bij het energiebedrijf Electrabel. Vandermeiren heeft verschillende bestuurdersfuncties bekleed, onder meer bij de Federatie van Belgische Energiebedrijven Febeg en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Hij is ook Co-founder van The Shift, het verzamelpunt voor duurzaamheid in België, en Co-Investor van Qpinch, dat industriële energie creëert uit waste heat.

Linkedin
Olaf Merk

Olaf Merk

OESO, Shipping Today (blog)

Olaf Merk is verantwoordelijk voor het werk over havens en scheepvaart bij het Internationale Transport Forum (ITF) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Studies van zijn hand omvatten "The Impact of Mega-Ships" (2015) en "The Competitiveness of Global Port-Cities" (2014). Olaf Merk werkt bij de OESO sinds 2005. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlandse Ministerie van Financiën.

Linkedin
Hans Nagtegaal

Hans Nagtegaal

Director Containers Havenbedrijf Rotterdam Port of Rotterdam

Per 1 september 2017 is Hans Nagtegaal Director Containers van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij is een zeer ervaren manager uit de scheepvaart en logistiek die na een mooie loopbaan bij P&O NedLloyd (onder andere in China) uiteindelijk via Safmarine directeur werd bij NileDutch Africa Line.

Linkedin
Marten van der Velde

Marten van der Velde

Director Strategy & Innovation bij Portbase

In 2003 begon Marten van der Velde met werken bij Port infolink op de afdeling Product Development. In eerste instantie als projectondersteuning, later als project manager. In deze rol was hij verantwoordelijk voor een aantal projecten die leiden tot verschillende diensten voor o.a. barge operators, havenautoriteiten, terminals en expediteurs. Daarnaast was hij betrokken bij business development en verantwoordelijk voor de Europese R&D projecten. In 2009 fuseerde Port infolink met Portnet tot Portbase. Marten bleef aan boord als Strategy & Business Consultant. In 2014 werd Marten Director Strategy & Innovation. Sindsdien maakt hij deel uit van het management team en is hij verantwoordelijk voor de strategie van de organisatie, haar portfolio, de R&D en innovatie.

Linkedin
Robert Venema

Robert Venema

MD Operations Region West bij Containerships Rotterdam b.v.

Robert Venema is nu 25 jaar werkzaam bij Containerships Rotterdam B.V. Gestart als waterklerk en daarna diverse andere operationele functies gehad. Nu is hij verantwoordelijk voor container terminals en schepen in Midden-Europa.

Linkedin
Tobias Pieffers

Tobias Pieffers

Journalist Shipping & Offshore Nieuwsblad Transport

Tobias Pieffers is maritiem journalist en sinds 2014 werkzaam voor Nieuwsblad Transport. Daarvoor werkte hij op freelancebasis voor vakbladen als Seatrade, Gcaptain en Schuttevaer. Hij volgde de opleiding Maritiem Officier aan het Scheepvaart- en Transport College en werkte drie jaar lang als werktuigkundige aan boord van uiteenlopende typen schepen, waaronder een cruiseschip, baggerschepen, offshore bevoorradingschepen, hydrografievaartuigen en een containerschip. In 2009 maakte hij de overstap naar een journalistieke carrière om zich op een bredere manier met de scheepvaart bezig te houden. Bij voorkeur houdt hij zich bezig met het inzichtelijk maken van grote marktontwikkelingen en trends.

Linkedin
Erik Klooster

Erik Klooster

Directeur VNPI

Nadat Erik Klooster een aantal jaar gewerkt heeft bij EON is hij bij BP als head of government affairs gaan werken. Sinds april 2016 is Erik Klooster directeur van De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) vertegenwoordigt negen petroleumindustriemaatschappijen in Nederland. Deze maatschappijen raffineren aardolie, brengen petroleumproducten op de markt en verkopen deze bij tankstations. De VNPI behartigt de gezamenlijke belangen van haar leden op nationaal en Europees niveau. 

Linkedin
Bart Kuipers

Bart Kuipers

Senior research manager port economics bij Erasmus University

Bart Kuipers is in 1959 letterlijk onder de rook van de Rotterdamse haven in Spijkenisse geboren en groeide daar op in een tijd dat het vooral de chemische industrie was die zorgde voor expansie van de haven. Zijn fascinatie voor de chemische industrie blijkt uit een lijvig proefschrift over flexibiliseringsstrategieën in de chemie dat hij in 1999 schreef. Bart is van huis uit economisch-geograaf en werkt momenteel aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar bij beleidsadvies geeft over haveneconomie—na eerdere banen bij onder anderen TNO en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Naast de chemische industrie is hij gegrepen door vrijwel alles dat samenhangt met containers, volgens hem de belangrijke innovatie van de afgelopen honderd jaar.

Linkedin
Jan Bert Schutrops

Jan Bert Schutrops

President bij Vopak Nederland

Jan Bert Schutrops studeerde Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een MBA van het International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne. Hij begon zijn loopbaan bij Van Ommeren in 1990 in Nederland en heeft sindsdien gewerkt in het Verenigd Koninkrijk, Maleisië en in China. Sinds januari 2012 is hij President van Vopak Nederland. 

Linkedin
Jaco Hooij

Jaco Hooij

CEO bij Kloosterboer

Jaco Hooij was sinds 2011 en tot op heden lid van de directie van Den Hartogh Logistics. Bij Den Hartogh was hij verantwoordelijk voor het bedrijfsonderdeel Liquid Logistics en het management van de groei in de EU, CIS en Turkije. Voorafgaand aan zijn werk bij Den Hartogh is Jaco in diverse senior management posities werkzaam geweest bij TNT. Sinds 2017 is Jaco Hooij CEO bij Kloosterboer.

Linkedin
Mels Dees

Mels Dees

Hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport

Als hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport is Mels Dees thuis in de haven. Tijdens het NT Port Event geeft Mels zijn mening over de ontwikkeling in de Rotterdamse haven. Wat gaat goed, waar liggen de aandachtspunten? 

LinkedIn
Ronald Bergenhenegouwen

Ronald Bergenhenegouwen

Senior VAT manager bij Grant Thornton Netherlands

Voordat Ronald in 2011 bij Grant Thornton kwam, werkte hij ongeveer 20 jaar als btw specialist met voornamelijk vier grote  bedrijven. Deze ervaring wordt gebruikt om de meest geschikte oplossing voor (internationale) zaken- en btw-problemen te vinden.
Zijn huidige portefeuille omvat een groot aantal verschillende (inter) nationale bedrijven, van oliehandelaars en touroperators naar medische en farmaceutische (aanverwante) bedrijven.

Linkedin
Alex Baulf

Alex Baulf

Global Tax Management Consultant - Associate Director bij Grant Thornton UK LLP

Alex heeft 12 jaar ervaring in het aanbieden van binnenlandse en internationale indirecte belastingadviesdiensten (BTW / GST / BTW). Hij heeft advies gegeven aan een groot en gevarieerd klantenportefeuille, met speciale aandacht voor grote bedrijven en multinationals. Alex overziet zowel in synergieën als in GAP analyse over verschillende jurisdicties en hun bijbehorende compliance regimes.

Linkedin
Annet Govaert-Proos

Annet Govaert-Proos

Sr. Specialist Aansprakelijkheid bij Concordia de Keizer

Annet is na haar studie rechten jaren actief geweest als underwriter aansprakelijkheid bij diverse verzekeraars. Om de eindklant meer van dienst te zijn heeft Annet een paar jaar geleden de overstap gemaakt naar Concordia de Keizer. Vanaf haar overstap heeft Annet zich met vol enthousiasme gestort op de Cybercrime, -risico’s en -ontwikkelingen met als uitgangspunt de bewustwording van cliënten op dit gebied.

Linkedin
Harold Nijkamp

Harold Nijkamp

Senior accountmanager/Industry Director Transportation&Logistics

Harold ademt Transport &  Logistiek. Met bijna 25 jaar ervaring is hij binnen Concordia de Keizer als Industry Director verantwoordelijk voor de sector Transport & Logistiek. Zijn motto luidt: “ik zorg ervoor dat onze cliënten rustig kunnen slapen”. Dankzij zijn jarenlange ervaring is Harold als geen ander in staat om vragen van organisaties in deze sector te beantwoorden en oplossingen te bieden op het gebied van risicomanagement en employee benefits.

Linkedin
Paul Speijer

Paul Speijer

Senior Specialist Marine  Concordia de Keizer

Paul is als Sr. Specialist Marine binnen Concordia de Keizer verantwoordelijk voor het creëren van oplossingen ten behoeve van (inter)nationale opererende cliënten in de transport & logistieke sector. Voor Paul is zijn werk zijn passie. Met meer dan twintig jaar ervaring in de financiële dienstverlening weet hij zijn ideeën en zeer ruime branchekennis altijd te combineren tot de juiste oplossing. 

Linkedin
Frank de Kruif

Frank de Kruif

Zelfstandig journalist en historicus

Frank schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, Nieuwsblad Transport en Mainport en is auteur van twee non-fictie boeken die zich afspelen in de haven van Rotterdam: 'Pensioenmiljoenen; de strijd om het pensioengeld van de havens' (samen met Sjaak van der Velden) en 'Het havenschandaal'. Voor deze laatste titel ontving hij de Persprijs Rotterdam 2016.

Linkedin
Johan Stoopen

Johan Stoopen

Managementteam Handhavingsbeleid Douane Landelijk Kantoor

Johan Stoopen is eerder werkzaam geweest op het Ministerie van Financiën en van daaruit betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe Douanewetboek van de Unie, Electronic Customs en een aantal recente beleidsontwikkelingen op het gebied van Douane vanuit de Europese Commissie. Tevens is hij gastdocent van verschillende opleidingen aan de Erasmus Universiteit.

www.nieuwsbladtransport.nl is de website voor professionals actief in transport en logistiek en is een uitgave van NT Publishers BV.

NT Publishers BV is een onderdeel van de ProMedia Group, met het hoofdkantoor in Breda